Дебатът за възстановяване на  Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

...
Дебатът за възстановяване на  Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия
Коментари Харесай

Продължава дебатът около Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

Дебатът за възобновяване на  Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия навлезе в нова фаза, откакто военното министерство събра специалисти на полемика в София. Плановете са следващата година Народното събрание да утвърди възобновяване на учебното заведение, само че преди този момент би трябвало да бъдат решени редица спънки. 

За полковника от запаса Ванко Халачев Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия е и персонална, и професионална орис, защото той от първите випуски, след основаването на военновъздушно учебно заведение, а след това стартира и завършва военната си кариера като учител в него. 

" Разбирам терзанията в този момент какви са - дали ще има фрагменти, които да могат да образоват, в случай че учебното заведение тръгне на това равнище. Трябва да има фрагменти, които са подготвени ", акцентира Халачев, съгласно който за възобновяване на университета би трябвало да има и самолети за подготовка.

В момента потенциалът на Факултет " Авиационен " отговоря на условията на Националната организация по оценяване и акредитация, посочи деканът на факултет " Авиационен " полковник професор Марин Маринов.

" Едно от най-важните неща при основаване на висше учебно заведение е преподавателския състав и неговото качество. В щата на факултета сега сме по щат 57 преподаватели, като щатът не е напълнен по редица аргументи, една от които е, че би трябвало да има свободни места, с цел да се обезпечи развиването на университетския състав ", добави деканът.

Разчетите демонстрират, че за действието на независимо учебно заведение ще са нужни към 5 милиона лв., а наследникът на учебното заведение в Долна Митрополия- Факултет " Авиационен " към Националния боен университет " Васил Левски ", разполага с 3  100 000 млн. лв. бюджет. Това демонстрира, че малко над 2 милиона лв. в допълнение би трябвало да бъдат открити за прехрана на независимо учебно заведение, изясни заместникът на заместник-началника на  НВУ по Военновъздушни сили полковник Ивайло Ангелов. 

" В момента в Долна Митрополия имаме организация за изпитване на механически личен състав, която е според регламента на Европейския съюз и Европейската организация по сигурност, само че активността на самата организация е краткотрайно спряна заради това, че предходната година от ЕС  пристигнаха на инспекция в Долна Митрополия и имаха забележки към техническата база за подготовка на личен състав. Тази година бяха отпуснати финансови средства за нейния ремонт и защото е належащо промяна на цялата документи и безусловно всички документи в описанията, факултетът взе решение да бъде по наше предпочитание прекъсната краткотрайно активността на тази организация до осъществяването на ремонтните действия на тези здания ", разясни полковник Ангелов.

Чужденци могат да се образоват във Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия, добави  полковника от запаса Ванко Халачев, който се надява стартирания от военния министър Красимир Каракачанов разговор да докара до възобновяване на учебното заведение. 

Подробности можете да чуете в репортажа на Добромир Видев и Латинка Светозарова в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР